Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Infrarood-cabine.be
banner image

FAQ - Vaak gestelde vragen over de infraroodsauna

Over de heilzame werking van infraroodstralen gaan heel wat verhalen de ronde. In dit artikel geven we een antwoord op de vaak gestelde vragen over de impact van een infraroodsauna op de gezondheid.

 

Infraroodsauna: vraag en antwoord

1. Helpt een infraroodcabine om te vermageren?

Er wordt nogal eens beweerd dat je door het gebruik van een infraroodlichaam calorieën gaat verbranden en hoewel deze bewering klopt, is hij toch misleidend. Door het zweten in een sauna gaat je lichaam wel calorieën verbranden maar de hoeveelheid calorieën is vrij gering. Tijdens een half uur sauna verbrand je ongeveer 300 Kcal. Om 1 kg. lichaamsvet kwijt te raken moet je ongeveer 7000 Kcal. aan energie verbranden. Dat komt neer op een saunabezoek van 11.6 uur! Het gewichtsverlies dat doorgaans optreedt na een saunabezoek heeft voornamelijk te maken met het verlies van vocht en niet met de verbranding van vetten of calorieën. Tijdens een half uur sauna verlies je namelijk al gauw 0.5 liter aan vocht.

 

2. Zijn infraroodstralen goed tegen cellulitis?

Hier kunnen we vrij kort over zijn: nee. Er is in ieder geval geen enkel medisch bewijs voor de bewering dat saunabezoek leidt tot een vermindering van cosmetische cellulitis. Er wordt nogal eens gezegd dat de onderhuidse vetophopingen die gepaard gaan met cellulitis, opgelost kunnen worden door de hoge temperaturen in de sauna. Dit is echter onzin, want de vetten in het lichaam worden door het gebruik van een sauna niet vloeibaar en lossen ook niet op andere miraculeuze wijze op. Wel zorg je met saunabezoek voor een goede doorbloeding van de huid en de spieren.

 

3. Verwijderd een infraroodcabine gifstoffen?

Fabrikanten willen ons graag laten geloven dat je door het gebruik van een infraroodsauna allerlei gifstoffen via het zweet (of via het lymfesysteem) kunt kwijtraken, zoals zware metalen en nicotine. Voor deze bewering is echter geen enkel wetenschappelijk bewijs. Tijdens het zweten in de infraroodcabine worden er inderdaad allerlei afvalstoffen uit het lichaam afgevoerd, wat heilzaam kan zijn maar geen giftige stoffen. Conclusie: gifstoffen nee, afvalstoffen ja.

 

5. Is een infraroodcabine goed voor de bloedvaten?

In een infraroodcabine gaat je lichaamstemperatuur omhoog en dit heeft weer effect op de werking van het hart en de bloedsomloop. Zo kan je hartslag in de sauna twee keer zo hoog oplopen als normaal en pompt het twee- tot driemaal zoveel bloed rond. Verder komen er allerlei hormonale processen op gang die ervoor zorgen dat de bloedvaten in de nieren zich gaan vernauwen zodat het lichaam toch nog voldoende zout blijft behouden. Uit een aantal onderzoeken naar het verband tussen saunabezoek en de conditie van hart- en bloedvaten is het volgende naar voren gekomen:

• Saunabezoek heeft mogelijk een positief effect op de bloeddruk.

• Regelmatig saunabezoek kan mogelijk een gunstig effecten hebben op het cholesterolgehalte in het bloed (bij mensen met een verhoogd cholesterol).

• Patiënten met congestief hartfalen kunnen mogelijk baat hebben bij regelmatig saunabezoek omdat het hart en de bloedsomloop door de sauna positief gestimuleerd wordt.

 

Let op: het hangt van het soort hartfalen af of saunabezoek aan te raden is of niet! Bij sommige hartproblemen wordt saunabezoek juist afgeraden omdat er sprake is van grote temperatuurverschillen die bij sommige hartproblemen gevaarlijk kunnen zijn. Informeer bij hartproblemen dan ook altijd bij een specialist naar eventuele risico’s.

 

5. Verbetert een infraroodcabine de immuniteit?

Er is helaas te weinig onderzoek gedaan naar het effect van saunabezoek op het immuunsysteem. Er zijn wel onderzoeken gedaan die aantonen dat regelmatige bezoekers van klassieke sauna’s minder kans hebben om een verkoudheid te ontwikkelen dan mensen die niet naar de sauna gaan. De onderzoekers geven zelf echter aan dat meer onderzoek nodig is om wetenschappelijke conclusies te kunnen trekken. Het is dus niet duidelijk of een infraroodcabine de immuniteit verbetert.

 

Gezondheid infraroodsauna

 

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Wil je een jacuzzi, sauna, infraroodcabine, ... plaatsen? Kies dan voor een gespecialiseerd installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 wellness experten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs