Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Infrarood-cabine.be
banner image

Soorten infraroodcabines en hun stralingen

Het aanbod aan infrarood cabines is erg groot. Je kunt kiezen uit verschillende soorten hout en diverse besturingssystemen. Maar het is vooral de soort straler die bepaalt hoe de de infrarood warmte wordt afgegeven en hoe diep deze inwerkt op het lichaam. In dit artikel lees je meer over de verschillende soorten infraroodstralers en wat voor effect ze op het lichaam hebben.

De infrarood stralers die tegenwoordig gebruikt worden in een infrarood cabine zijn in te delen in full spectrum stralers en lange golf stralers. Kortegolf stralers, die 100% korte golf straling afgeven, worden niet in particuliere infrarood sauna’s toegepast maar er wordt wel gebruikgemaakt van een verzwakte uitvoering. Een overzicht van de soorten infraroodcabines:

 

Korte golfstraling: therapeutisch effect

Korte golfstraling werkt diep in op het lichaam (tot 5 mm) en geeft bij lichamelijke klachten direct verlichting van de pijn. Korte golfstralen dringen het diepst door en worden daarom alleen nog gebruikt door dokters en kinesisten. Bijvoorbeeld bij het behandelen van bepaalde blessures. Als alternatief voor deze 100% korte golf stralers heeft men voor infrarood cabines de ‘Full spectrum straler’ ontwikkeld.

 

Full spectrum straler: korte golf, midden golf en lange golf.

Philips heeft een aantal jaren geleden de Vitalight straler ontwikkeld. Dit is een straler die eigenlijk de beste eigenschappen van korte golf, midden golf en lange golf combineert. Deze full spectrum straler is minder krachtig dan de korte golf straler maar toch moet je er met de nodige aandacht mee om gaan. Je mag er veelal dan ook maximaal 15 minuten gebruik van maken. De full spectrum straler wordt soms onterecht korte golf straler genoemd. Dat is niet juist want alhoewel hij ook korte golven uitzendt, bedragen deze slechts 20% van het totale infra rood spectrum. De overige straling bedraagt: 60% middengolf en 20% lange golf straling.

 

Lange golf infraroodcabine Lange golf stralers

Het grote voordeel van de lange golf infrarood stralers is dat je er geen schade aan het lichaam mee kunt veroorzaken. Lange golf straling dringt namelijk nagenoeg niet in het lichaam door. Meestal zal je genoeg hebben aan een sessie van 30 minuten maar mocht je langer willen relaxen, dan is dit geen probleem. Lange golf stralers zorgen eigenlijk vooral voor warmte. Daarom worden de wanden van de cabine ook dubbel uitgevoerd. Het blijft dan aangenaam warm in de cabine wat heilzaam is voor je spieren en gewrichten. Daarnaast ga ja natuurlijk ook zweten waardoor gifstoffen het lichaam kunnen verlaten.

 

 

 

Verschillende soorten lange golf stralers:

* Magnesiumoxide stralers (worden tegenwoordig het meest toegepast i.v.m. de grote duurzaamheid.

* Carbonstralers (paneelstralers) met carbon warmteplaten

* Keramische stralers

Voordelen van lange golf stralers

* Ongevaarlijk voor het lichaam, ook bij overdadig gebruik

* Intens transpireren

* Aangename warmte

 

Welk type infraroodcabine is nu het meest geschikt?

Wil je het meest therapeutische effect voor spieren en gewrichten dan kies je het beste voor een volledig (full) spectrum straler. Wil je lekker (en lang) kunnen ontspannen met een lamp die vooral warmte afgeeft, wat ook heilzaam is voor spieren en gewrichten, kies dan voor een lange golf straler.

 

Infraroodcabine kiezen

 

Laat je overigens niet overdonderen door alle ingewikkelde benamingen (RVS incoloy, Inox-stralers, U vormige incoloystralers en W stralers.) Het zijn allemaal lange golf stralers maar de levensduur verschilt per type alsmede de hoeveelheid warmte die je ermee kunt produceren. De techniek op het gebied van infrarood stralers staat namelijk niet stil en fabrikanten komen steeds met nieuwe typen op de markt. Ook combinatie apparaten waarin zowel full spectrum stralers als lange golf stralers zijn verwerkt. Alles is mogelijk, afhankelijk van het budget natuurlijk.

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Wil je een jacuzzi, sauna, infraroodcabine, ... plaatsen? Kies dan voor een gespecialiseerd installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 wellness experten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs