Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Infrarood-cabine.be
banner image

Voordelen infraroodcabine

Ten opzichte van een klassieke Finse sauna biedt een infraroodcabine vele voordelen. Zo is een infraroodcabine energiezuiniger en makkelijker te installeren. Maar er zijn nog veel andere pluspunten aan het plaatsen van een infraroodcabine. In dit artikel zetten we de belangrijkste voordelen van infraroodcabines op een rijtje.

Onderstaande tabel vat alvast de belangrijkste voordelen van infraroodcabines ten opzichte van Finse sauna’s samen:

InfraroodcabineKlassieke sauna
Gemiddelde temperatuur40-50 °C70-90 °C
EnergieverbruikRedelijk laagHoog
InstallatieMakkelijk, compacte cabineComplex, vaak extra stroomkring nodig
Opwarmtijd+/- 15 minutenMinimaal 45 minuten

 

Luchttemperatuur aangenamer 1) Aangenamere luchttemperatuur

De luchttemperatuur in een infrarood cabine (40-50 °C) is lager dan bij een klassieke sauna (70–90 °C). Voor veel mensen is dat een stuk aangenamer dan het benauwde gevoel dat je soms in een klassieke sauna kunt hebben.

De luchtvochtigheid in een infraroodcabine is normaal en hierdoor kun je gewoon prettig ademhalen. In een Finse sauna is de luchtvochtigheid vaak zeer hoog doordat men regelmatig water op de kachel gooit. Voor mensen die ademhalingsproblemen hebben of om andere redenen het niet in een Finse sauna kunnen uithouden, is een infraroodcabine een perfect alternatief.

 

 

energieverbruik infraroodcabines 2) Lager energieverbruik en aansluiting op 220 volt

De grotere Finse sauna’s moeten op krachtstroom worden aangesloten. Ze gebruiken veel tot zeer veel energie (gemiddeld 6 kW tot maar liefst 18 kW), waardoor er een speciale afzonderlijke stroomkring voorzien moet worden. Dit is natuurlijk een erg complexe en ook veel verbruikende installatie.

Infraroodcabines gebruiken een pak minder energie en kunnen gewoon op een normaal stopcontact worden aangesloten. Het energiegebruik van deze infraroodcabines bedraagt slechts 1100 tot 3000 Watt. Dit betekent dat ze maximaal evenveel energie verbruiken als een wasmachine. Bekijk een rekenvoorbeeld van het energieverbruik.

 

 

Voordelen infraroodcabine 3) Infraroodstralen zijn goed voor spieren en gewrichten

Het voordeel van een infraroodsauna is dat er verschillende stralers (met verschillende dieptewerkingen) kunnen worden toegepast in de cabine. Bij een gewone sauna heb je alleen de warmte van de omgevingstemperatuur en niet de dieptewerking op de spieren.

Daarnaast wordt de bloedsomloop gestimuleerd en kunnen afvalstoffen sneller worden afgevoerd. Door het transpireren wordt de huid ook gereinigd. Een infraroodcabine is ideaal voor mensen met rugklachten, ouderen die last hebben van spierpijnen, en sporters. Zeer veel mensen zeggen baat te hebben bij de infrarood sauna en geven aan dat ze minder last hebben van allerlei spier- en gewrichtspijnen.

 

installatie 4) Compacte en makkelijke installatie

In een Finse sauna wordt vaak ruimte voorzien voor meerdere personen. Bovendien is er vaak ook voldoende plaats om plat te liggen voor een ontspannende wellness-ervaring. Finse sauna’s zijn dan ook vaak een pak groter dan infraroodcabines.

Meestal zijn infraroodcabines gemaakt voor slechts 1 à 2 personen en je kunt er gewoon zittend in plaatsnemen. In verband met de dieptewerking van de infrarood stralen dien je (zittend) recht voor de stralers plaats te nemen. Een tweepersoons sauna is al mogelijk vanaf een grootte van 110x110x190 cm. Erg compact dus, waardoor je deze sauna ook makkelijk in een kleinere woning kunt installeren.

 

 

5) Snellere opwarmtijd met een infraroodcabine

Natuurlijk is de opwarmtijd een belangrijke factor bij het kiezen tussen een infraroodsauna en een traditionele sauna. De infraroodcabine is hier in het voordeel; het duurt namelijk slechts 15 minuten tot de temperatuur van 40 à 50 graden is bereikt.

Aangezien een traditionele sauna veel hogere temperaturen moet bereiken, zal het opwarmingsproces ook een pak langer duren. Het kan tot wel 45 minuten tot de gewenste temperatuur bereikt is.

 

Rekenvoorbeeld verbruik infraroodcabine

Hoeveel energie een infraroodcabine per jaar verbruikt, hangt af van het type straler en het aantal dat er gemonteerd is. Als we een gemiddeld model nemen met acht stralers, dan verbruiken deze in totaal 2400 Watt. Bij een prijs van € 0,23 per kWh, betaal je voor een sessie van een half uur ongeveer 28 cent (2,4×0,23)/2 = € 0,28. Wanneer je de infraroodcabine twee keer per week zou gebruiken, dan ben je op jaarbasis dus nog geen € 30 kwijt aan energiekosten.

Wil je een infraroodcabine kopen? Via de webshop kan je het aanbod infraroodcabines bekijken.
Klik hier voor meer informatie.

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Wil je een jacuzzi, sauna, infraroodcabine, ... plaatsen? Kies dan voor een gespecialiseerd installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 wellness experten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs