Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Infrarood-cabine.be
banner image

Infraroodcabine en gezondheid

Over de gezondheidseffecten van infrarood sauna’s lopen de meningen uiteen. Sommige mensen zweren erbij en beweren verkoudheid te kunnen voorkomen door regelmatig de sauna te bezoeken. Anderen zeggen dat ze sinds hun gebruik haast geen last meer te hebben van spierpijn. In dit artikel kom je alles te weten over infraroodcabines en de impact op uw gezondheid.
 
 

infraroodcabine en gezondheid Infrarood cabine en het effect op je gezondheid

Voor velen dient een privé infraroodcabine natuurlijk om heerlijk in te kunnen ontspannen en even te ontstressen van de dagelijkse inspanningen. Wanneer je geest tot rust komt, dan is dat ook goed voor je lichaam.

Dat een infraroodcabine niet enkel dient ter ontspanning, maar ook bevorderlijk is voor de gezondheid is voor velen een punt van discussie. Helpt het echt bij het uitzweten van toxische stoffen, de stimulatie van de calorieverbranding en het verminderen van spierpijn en heeft het werkelijk een positieve invloed op ons immuunsysteem? We geven een overzicht:
 
 

1. Helpt een infraroodcabine bij het uitzweten van toxische stoffen?

In de infraroodsauna wordt het lichaam warm. Om deze warmte kwijt te kunnen, transpireert het lichaam. Vocht geleidt namelijk goed warmte en tijdens het verdampen van het zweet koelt het lichaam af. Er wordt gezegd dat het lichaam tijdens dit proces ook gifstoffen gaat afvoeren zoals cadmium, lood, zink, en nikkel. Echt wetenschappelijk bewijs is hier overigens niet voor. Er bestaan wel aanwijzingen dat regelmatig saunabezoek een positief effect heeft op het cholesterol gehalte.

 

2. Infraroodcabine als stimulans van het metabolisme & calorieverbranding?

Het hart moet sneller kloppen om de intensieve opwarming van het lichaam in de infraroodcabine af te koelen. Tijdens het zweten openen de poriën van de huid waardoor het bloed afkoelt. Daardoor gaat het bloed sneller stromen en wordt het metabolisme gestimuleerd.

Door het hogere metabolisme en de inspanning die het lichaam moet leveren, gaan ook de nodige calorieën verbrand worden. Of je hier echt mee gaat afvallen is de vraag, want de hoeveelheid verbrande calorieën is over het algemeen niet zo groot. Wel heeft het een positieve impact op de gezondheid

 

3. Verzacht een infraroodcabine spier- en gewrichtspijnen?

Mensen met spier- en gewrichtspijnen kunnen baat hebben bij het gebruik van een infraroodcabine. Vaak gaat het dan om een verlichting van de pijn. In sommige gevallen kan het gebruik van infrarood ook contra productief werken. Dat is bijvoorbeeld het geval bij reuma. Sommige mensen met reuma zeggen veel baat bij de infraroodcabine te hebben, andere geven aan dat de pijn juist erger wordt.

Warmte is natuurlijk altijd goed voor de spieren. Dus, als je last hebt van pijnlijke spieren zal je zeker een verlichtend effect ervaren in een warme omgeving zoals in een infraroodcabine. Dat komt door een betere doorbloeding van de spieren waardoor deze makkelijker afvalstoffen (vb. melkzuur) kwijt raken. Of het gebruik goed is voor je gezondheid test je dus best eerst even uit alvorens een infraroodcabine te kopen.

 

4. Is een infraroodcabine positief voor het immuunsysteem?

Er wordt wel eens gezegd dat het immuunsysteem een opkikker zou krijgen door het regelmatig gebruik van de infraroodsauna. Door de hoge lichaamstemperatuur zouden virussen en bacteriën zich niet meer kunnen reproduceren en zou je bijvoorbeeld minder snel verkouden worden bij regelmatig gebruik van de infraroodcabine.

 
 

Van plan om een infraroodcabine of een alternatief zoals een finse sauna, stoombad, … aan te kopen en ben je benieuwd naar een prijs op maat van jouw situatie?
✓ Raadpleeg dan onze online offertepagina voor meer informatie.

 
 
infraroodstralen gezond
 
 

Wist je dat…

– Je gemiddeld genomen 0.5 liter vocht uitzweet bij een saunabeurt ?

– Mensen met een lage bloeddruk de sauna beter kunnen mijden?

– Saunabezoek veilig is voor hartpatiënten (zolang de ziekte gestabiliseerd is)?
 
 
 

Infraroodcabine in combinatie met het gebruik van geneesmiddelen

Wanneer je geneesmiddelen gebruikt dan moet je in sommige gevallen extra maatregelen nemen om verantwoord gebruik van de infraroodsauna te kunnen maken:
 

1. Insuline

Mensen met diabetes doen er goed aan een arts te raadplegen. Het verblijf in een sauna kan namelijk leiden tot een snelle daling van het bloedsuikergehalte. Diabetici zullen dus passende maatregelen moeten nemen alvorens de sauna in te gaan (bloed extra testen, voorraad snelle suikers beschikbaar hebben).

 

2. Transdermale nitroglycerine

Deze pleisters kan je beter niet gebruiken tijdens een sauna bezoek. Door de warmte is er een verhoogde bloeddoorstroming waardoor je mogelijk een te hoge dosis van het geneesmiddel krijgt. Hetzelfde geldt voor nicotine pleisters. Deze zullen zorgen voor een negatieve impact op de gezondheid.

 

3. Geneesmiddelen tegen hypertensie

Deze middelen kun je beter niet nemen in combinatie met sauna gebruik omdat de bloeddruk in de sauna dan te sterk kan dalen.

 

4. Lithium

Dit middel kan je gerust nemen maar het is wel belangrijk om voldoende te drinken zodat er geen uitdroging kan optreden.

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Wil je een jacuzzi, sauna, infraroodcabine, ... plaatsen? Kies dan voor een gespecialiseerd installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 wellness experten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs