Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Infrarood-cabine.be
banner image

Verschil tussen een sauna en een infraroodcabine

Het grootste verschil tussen een klassieke (Finse) Sauna en een infraroodcabine zit hem voornamelijk in de manier waarop het lichaam verwarmd wordt. Maar er zijn nog meer verschillen tussen een traditionele sauna en een infraroodcabine.

 

Verschil infraroodcabine en sauna Wijze van verwarming

Bij een traditionele sauna wordt de lucht in de sauna verwarmd tussen 80°C en 100°C. Hierdoor krijg je het warm en ga je transpireren. Je lichaam wil immers het teveel aan warmte gaan afvoeren. In een infraroodcabine zorgen infrarood stralen ervoor dat het lichaam wordt opgewarmd. In de cabine wordt het daarbij 45°C tot 65°C. Deze temperatuur is ideaal om op een comfortabele manier te transpireren. Het voelt namelijk minder heet aan dan in een klassieke sauna. Dit wordt door veel mensen als een van de grote voordelen gezien. Voor mensen die graag willen zweten maar iets minder goed tegen de warmte kunnen is een infrarood sauna zeer geschikt.

 

 

 

Infraroodcabine is kleiner, energiezuinig en heeft een lage opwarmtijd

Een infraroodcabine zal in de praktijk iets kleiner zijn dan een een traditionele sauna. Hij verbruikt daarnaast ook minder energie. Dat komt omdat de infrarood stralers op een uiterst efficiënte manier warmte kunnen opwekken. Het opwarmen van de cabine zelf gaat overigens ook zeer snel. Dit kost slechts vijf tot tien minuten. Bij een sauna ben je hier al gauw 30-45 minuten mee kwijt. Een infraroodcabine kan gewoon op het stopcontact worden aangesloten.

 

Meer zweten

Door de speciale infrarood energie kun je bij lagere temperaturen meer zweten dan in een klassieke sauna het geval is. Dit is per persoon verschillend. Sommige mensen transpireren veel heftiger dan anderen. Dit is ook afhankelijk van het metabolisme. Een infraroodcabine verwarmt het lichaam op efficiënte wijze want maar liefst 80% van de energie wordt rechtstreeks in lichaamswarmte omgezet. Met de overige 20% wordt de omgevingslucht in de cabine verwarmd.

 

Milder klimaat dan in een sauna

In een infraroodcabine heerst een milder klimaat dan in een klassieke sauna. De luchtvochtigheid is daarbij normaal. De temperatuur in de cabine bedraagt tussen de 45°C en 65°C. Dit in tegenstelling tot een traditionele sauna waar het 80°C tot 100°C warm is. In een infraroodcabine kun je het dus wat makkelijker uithouden dan in een sauna. Daarnaast is de lucht die je inademt aangenaam en kun je de temperatuur van de cabine instellen.

 

Sauna

Het woord infrarood sauna is eigenlijk niet correct omdat het werkingsprincipe bij een infraroodcabine anders is dan bij een sauna. Het begrip is echter intussen volledig ingeburgerd en dus kun je zowel spreken van een infrarood sauna als van een infraroodcabine.

 

Tips voor het gebruik van infraroodsaunas

Een verblijfsduur van 30 minuten in een infraroodcabine is optimaal. Wanneer je net begint met het gebruik van een infrarood sauna, begin dan met 10 tot 15 minuten en bouw het langzaam op.

Drink voordat je gebruik maakt van de infraroodcabine voldoende water. Je lichaam kan dan goed transpireren en daarbij eventuele gifstoffen afvoeren. Drink tijdens en na gebruik ook voldoende water om de hoeveelheid vocht in je lichaam weer aan te vullen.

De meest aangename cabinetemperatuur ligt tussen de 40°C en 55°C. Heter is niet nodig aangezien de infrarood stralen het lichaam van binnenuit opwarmen.

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Wil je een jacuzzi, sauna, infraroodcabine, ... plaatsen? Kies dan voor een gespecialiseerd installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 wellness experten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs