Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Infrarood-cabine.be
banner image

Stoombad: info en prijzen

In een stoombad kun je heerlijk relaxen terwijl de poriën in je huid zich openen en je spieren zich ontspannen. Het is er minder heet dan in een traditionele sauna maar door de hoge luchtvochtigheid voelt een stoombad toch aangenaam warm aan. Wil je thuis genieten van een verkwikkend stoombad? Dat is heel goed mogelijk want de keuze aan stoombaden voor thuis is erg groot. In dit artikel lees je meer over de werking, de verschillende soorten en de prijzen.

 

Wat is een stoombad?

wat is een stoombad

Een stoombad, ook wel stoomcabine of hamam genoemd is een ruimte waarin de luchtvochtigheid 80 tot 100% bedraagt. De temperatuur in een stoomcabine is gemiddeld 45 °C. In een stoombad hangt een dichte mist en zijn de wanden, vloeren en plafonds erg nat. Dit komt door de waterdamp die condenseert op koudere oppervlakken, waaronder je huid. Aangezien een stoombad erg vochtig wordt van binnen is het interieur afgewerkt met vochtbestendige materialen zoals acryl, natuursteen, keramiek, en glas.

 

 

hoe werkt een stoombad Hoe werkt een stoombad?

De stoom in een stoombad wordt opgewekt door een stoomgenerator. Dit is een apparaat dat op elektriciteit werkt en het leidingwater omzet in stoom. Veel mensen kiezen ervoor om een geuraroma, zoals eucalyptus aan de stoom toe te voegen. Eucalyptus heeft een verkwikkende werking en is goed voor de luchtwegen. In een stoombad kun je gemiddeld dertig tot veertig minuten verblijven. In het stoombad zit of lig je zonder handdoek, het is er immers zo vochtig dat een handdoek geen zin heeft.

 

 

 

soorten- stoombaden Soorten stoombaden

Zelfs een bestaande douche kan met de nodige aanpassingen volledig omgebouwd worden tot stoombad. De grootte van stoomcabines en stoombaden varieert van één persoons zit-stoombad tot grote baden waarin je met meerdere personen kunt liggen. Verlichting, luidsprekers in het plafond, het is allemaal mogelijk.
De meest praktische stoombaden zijn de kant-en-klare stoomcabines. Ze zijn meestal gemaakt van acryl, gecombineerd met een deur van veiligheidsglas. Het grote voordeel aan dit soort cabines is dat je er ook in kunt douchen.
Er zijn daarnaast stoombaden die alleen geschikt zijn als sauna. Ze zijn groter dan een douchecabine en je kunt er meestal ook in liggen. De afwerking kan gebeuren met acryl, keramiek, natuursteen, glas of een combinatie van deze materialen.

 

 

voordelen stoombad Voordelen van een stoombad

• Goed voor de gezondheid (spieren, luchtwegen, reinigende werking van de huid, stimuleert de doorbloeding).

• Een stoombad kun je in sommige gevallen ook als douche gebruiken. We spreken dan eerder van een stoomcabine of stoomdouche omdat twee functies met elkaar verenigd zijn.
• In een stoomcabine wordt het niet zo heet als een sauna (max. 45 graden).

 

 

 

 

Prijs stoombad

De prijs van een stoombad loopt uiteen van € 2000 voor een eenvoudige stoomcabine tot € 15000 voor een luxe stoombad op maat. Prijzen kan je hier online aanvragen.

De kostprijs van een stoombad is afhankelijk van de grootte en de gebruikte materialen. Een goede stoomgenerator van Finse makelij (Harvia) kost minimaal € 1000 (2.2 kW uitvoering voor een stoomcabine van 2 tot 3 m³).

 

 

stoomgenerator Stoomgenerator

De stoomgenerator is een van de belangrijkste onderdelen van het stoombad. Deze produceert stoom uit leidingwater en maakt hierbij gebruik van een bepaalde hoeveelheid stroom. Hoe groter de generator, hoe groter het stroomverbruik. Stoomcabines tot 4m³ kunnen meestal op 220 volt worden aangesloten, voor grotere baden is een tweede stroomgroep nodig of zelfs krachtstroom. Aangezien stoomgeneratoren gebruik maken van leidingwater om stoom te produceren, zijn ze gevoelig voor verkalking. De mate waarin je hier last van kunt krijgen hangt samen met de hardheid van het water. Bij erg hard water (40°F en hoger) is het aan te raden om gebruik te maken van een waterverzachter.

 

verschil stoombad sauna Verschil stoombad en sauna

In een stoombad is de luchtvochtigheid veel hoger dan in een sauna. De omgevingstemperatuur is echter een stuk lager (max. 45 graden). Alhoewel het door de hoge luchtvochtigheid erg warm aanvoelt in een stoombad, vinden veel mensen deze warmte makkelijker te verdragen dan de hoge temperaturen in een Finse sauna. In een stoombad kun je ook wat langer verblijven (30-40 minuten) dan in een sauna.

Prijzen kan je hier online aanvragen.

 

 

 

stoombad op maat Stoombad op maat

Stel dat je bijvoorbeeld een vertrek in huis over hebt, dan kun je deze perfect omtoveren tot wellnessruimte. Door het grote aanbod aan materialen (banken, generatoren, verlichting) zijn de mogelijkheden vrij uitgebreid. Zo kun je bijvoorbeeld een traditionele hamam laten maken met tadelakt wanden of een stoombad van natuursteen met glazen toegangsdeur of wand. De ruimte moet wel beschikken over een luchttoevoer en afvoer en over een water toevoer en afvoer. Daarnaast is er voor de grote stoomgeneratoren (>7 kW) een krachtstroomaansluiting nodig (380 volt) voor de stoomgenerator.

 

 

temperatuur stoombad Hoe lang duurt het voordat een stoombad op temperatuur is?

Dat hangt af van de grootte van het stoombad en de capaciteit van de stoomgenerator. Stoomcabines die ook als douche worden gebruikt zijn meestal hoger dan standaard stoomcabines en hebben wat langer de tijd nodig om op de juiste temperatuur te komen. Normaal gesproken bedraagt de opwarmtijd vijftien tot twintig minuten. De temperatuur kun je dan vergelijken met een warm bad. Wil je dat het echt warm is (40-45 graden) dan moet je rekening houden met een opwarmtijd van 45 minuten. Een en ander is zoals gezegd afhankelijk van het soort stoombad en de ruimte waarin deze geplaatst is (ventilatie, warmteverliezen, enz.)

 

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Wil je een jacuzzi, sauna, infraroodcabine, ... plaatsen? Kies dan voor een gespecialiseerd installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 wellness experten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs