Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Infrarood-cabine.be
banner image

Finse sauna: Werking en prijzen

De traditionele Finse sauna gaat al heel wat eeuwen mee en is nog steeds erg populair bij wellness liefhebbers. Zeker nu er allerlei luxe modellen te koop zijn die je gewoon thuis kunt installeren. Maar welke soorten sauna’s zijn er nu zoal te koop? En wat is het verschil tussen een Finse sauna en een infraroodcabine?

 

Finse sauna kopen Finse Sauna kopen

Een Finse sauna wordt altijd als bouwpakket geleverd. Dit pakket bestaat meestal uit prefab panelen van Scandinavisch hout. Een Finse sauna kun je ook volledig op maat laten maken waardoor hij perfect ingepast kan worden in elk type ruimte.  Een Finse sauna wordt bij voorkeur geplaatst in de nabijheid van een douche en kan zowel binnen als buiten geïntegreerd worden. Afhankelijk van je voorkeur kan er gebruikgemaakt worden van een elektrische of houtgestookte kachel. Benieuwd naar de prijs van Finsa sauna’s?

 

Prijzen en offertes kan je hier aanvragen.

 

 

Houtsoorten

De opbouw van een Finse sauna bestaat volledig uit houtsoorten zoals:  Nordisch Fichte (wanden en plafonds), Hemlock, Elzen, Espen, Abachi (saunabanken). Deze houtsoorten kunnen de hoge temperaturen in een sauna weerstaan zonder te barsten of harsen te vormen. Het hout is in de fabriek goed gedroogd waardoor het in de sauna niet al te veel krimpt of uitzet. Voor buitensauna’s gebruikt men naast Noord-Europese houtsoorten soms ook Western red Cedar. Dit is een duurzame houtsoort, afkomstig uit Canada, die geschikt is voor buitentoepassingen. Red Cedar wordt ook veel gebruikt in infraroodcabines.

 

Welke saunakachel kiezen?

Finse sauna

Een traditionele Finse sauna kun je op verschillende manieren verwarmen. Elektrische saunakachels zijn erg populair vanwege het gebruiksgemak. Bij een elektrische saunakachel worden de saunastenen (lavastenen) verwarmd door een elektrische spiraal. Deze stenen nemen de warmte van de spiraal goed op geven de warmte vervolgens gelijkmatig aan de lucht af. Je kunt tijdens het saunabezoek water op de lavastenen gieten waardoor de warmteoverdracht naar het lichaam verbetert.

Wil je een houtkachel of ander soort kachel gebruiken, houd dan rekening met de benodigde rookgasafvoer. Een houtkachel kiest men voornamelijk om de traditionele uitstraling en wordt niet vaak toegepast bij thuisgebruik.

 

 

Verbruik Finse sauna

Het vermogen dat je nodig hebt om een Finse sauna te verwarmen bedraagt ongeveer 1 kilowatt per m³. Een kleine sauna van 2.5m³ gebruikt dus ongeveer 2.5 kW (25 Watt) aan stroom. Deze kachels werken op 220 volt. De wat grotere saunakachels (vanaf 4.5 kW) hebben meestal krachtstroom nodig (380 volt) maar soms is het ook mogelijk om twee elektriciteitsgroepen van 220 volt met elkaar te combineren.

 

 

Prijs Finse sauna

Sauna kopen

De prijs van een Finse binnensauna varieert van € 1000 (110 x 110 x 190 cm) tot € 2000 voor een grote sauna voor vier personen. Dit is exclusief saunakachel (gemiddeld € 250) en installatiekosten. Combi sauna’s zijn leverbaar vanaf  € 1500. De prijs van een sauna is voornamelijk afhankelijk van de grootte, het type saunakachel, de gebruikte houtsoorten en eventuele extra’s.

Benieuwd naar alle prijzen? Vraag hier vrijblijvend offertes aan met of zonder plaatsing.

 

 

 

Finse sauna of infraroodcabine kopen?

Zowel een Finse sauna als een infraroodcabine zijn goed voor je gezondheid maar beide sauna’s bieden een compleet andere beleving. Een Finse sauna kies je het best wanneer je de warme droge lucht in een sauna en het gehele ritueel prettig vindt (eerst douchen, dan warm voetenbadje, 15 minuten sauna, afkoelen in de lucht, afkoelen onder de douche, even rusten…) Kun je echter niet goed tegen hitte of heb je het snel benauwd, dan kun je beter kiezen voor een infraroodcabine.

finse sauna met infraroodstralen

De temperatuur in een infraroodcabine is lager dan in een sauna omdat de warmte gericht wordt overgebracht naar het lichaam. In een infraroodcabine kun je ook langer verblijven (afhankelijk van de infraroodstralers 30 tot 45 minuten). Verder dien je bij het gebruik van een Finse sauna jezelf af te koelen na iedere saunagang. Dat is bij een infraroodcabine niet nodig. Even douchen onder lauw water is voldoende.

 

Verschil Finse sauna en infraroodsauna

•    Een Finse sauna biedt een traditionele beleving. De ruimte zelf wordt erg warm (70 tot 90°C). In een infraroodsauna wordt het ook warm maar minder warm (45 °C).
•    Bij een Finse sauna wordt de lucht in de sauna verwarmd, een infraroodsauna geeft voornamelijk gerichte stralingswarmte af. De infraroodstralen verwarmen het lichaam dus als het ware van binnenuit.
•    Een Finse sauna heeft langer tijd nodig om op te warmen dan een infraroodcabine.
•    De verblijfsduur is een Finse sauna bedraagt maximaal 15 minuten per sessie. Bij een infraroodcabine kan dit maximaal 45 minuten zijn (afhankelijk van het type infraroodstraler).
•    Een Finse sauna verbruikt meer stroom dan een infrarood cabine.

 

Combi sauna

Vind je het lastig om een keuze te maken tussen een klassieke sauna en een infraroodcabine? Kijk dan eens uit naar een combi sauna. Dit is een sauna waarin zowel infraroodstralers als een saunakachel zijn geplaatst. Je kunt bij een combi-sauna zelf bepalen wat voor type sessie je wil (traditioneel of infrarood). Een combisauna is vanzelfsprekend wel wat duurder dan een standaard (infrarood)sauna.

 

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Wil je een jacuzzi, sauna, infraroodcabine, ... plaatsen? Kies dan voor een gespecialiseerd installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 wellness experten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs