Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Infrarood-cabine.be
banner image

Infraroodcabine kopen: advies bij het kiezen

Wanneer je een infraroodcabine gaat kopen, dan kom je al snel voor een hoop keuzes te staan. Zo kun je kiezen uit verschillende houtsoorten, diverse soorten infrarood stralers, lichttherapie en allerlei andere opties. In dit artikel leggen we je uit welke soorten infraroodcabines er zijn en waar je op kunt letten bij de aankoop ervan.

 

Welke grootte kiezen?

Infraroodcabines zijn verkrijgbaar van één persoons cabines tot zes persoons cabines waarin je met vijf of zes personen kunt zitten. Wanneer je slechts over weinig ruimte beschikt dan is een één persoons sauna erg geschikt. De grootte hiervan bedraagt gemiddeld 90 x 90 x 195 cm. Tweepersoons sauna’s zijn in de regel 120 x 105 of 140 x 110 cm. Wil je ook kunnen liggen in een infraroodcabine (zoals in een Finse sauna), dan heb je minimaal een driepersoons infraroodcabine nodig. Je doet er wel verstandig aan om dit expliciet aan te geven bij koop van de cabine. De positie van de stralers kan hier dan op aangepast worden zodat je ook in liggende houding voldoende warmte op je rug en schouders krijgt.

 

infraroodcabine kopen tips

 

Infraroodcabine kopen: gemiddelde prijs

De prijs van een infraroodcabine is niet alleen afhankelijk van de grootte van de cabine maar ook van de houtsoort, de kwaliteit van de wanden en het soort infraroodstralers. De gemiddelde prijs van een infraroodcabine bedraagt:

Prijs tweepersoons sauna: 1000 – 2000
Prijs driepersoons sauna: 1500 – 3000
Prijs vierpersoons sauna: 2000 – 4000

 

Tip: voor de aankoop van een infraroodcabine is het verstandig om offertes aan te vragen bij verschillende firma’s. Zo kan je vergelijken en zie je wie de voordeligste is. Vraag hier gratis & vrijblijvend prijzen op maat aan bij saunaspecialisten.

 

 

Populaire houtsoorten

De prijs van een infraroodcabine is onder andere afhankelijk van het soort hout waarvan de cabine is gemaakt. De twee meestgebruikte houtsoorten zijn Red Cedar en White Cedar (Hemlock).

 

Red Cedar

Dit is een van de meest gebruikte houtsoorten voor sauna’s. Red Cedar is erg geschikt voor een infraroodcabine omdat het de warmte van de infraroodstralen goed reflecteert en omdat het van nature goed bestand is tegen schimmels en bacteriën. Red Cedar ruikt ook lekker fris en bevat nagenoeg geen knoesten. Een infraroodcabine van Red Cedar kan zonder problemen geplaatst worden in een vochtige omgeving zoals een badkamer of een tuinhuis. Red Cedar heeft een warme roodbruine kleur.

 

infraroodcabine kiezen

 

White Cedar (hemlock)

Een goed alternatief voor Red Cedar is White Cedar, ook wel Hemlock genoemd. Dit hout is net als Red Cedar afkomstig uit Noord Amerika en is een harde houtsoort die ook wel gebruikt wordt voor de productie van ramen en kozijnen. Hemlock is goedkoper dan Red Cedar en tevens wat lichter (geelbruin) van kleur. White Cedar is vooral geschikt voor gebruik in ruimte met een normale vochtigheid. Voor vochtige omgevingen is Red Cedar beter geschikt.

 

 

Welke infrarood stralers kopen?

Door het grote aanbod aan infrarood stralers van verschillende merken is het soms lastig om tot een keuze te komen. Je kunt je het beste laten adviseren door de leverancier. Hij zal je vragen of je last hebt van medische klachten (rugproblemen, problemen met de spieren of gewrichten). Wanneer dit zo is, dan kan er een full spectrum straler in de cabine worden gemonteerd. Deze heeft een meer therapeutisch effect dan bijvoorbeeld een langegolf straler, die voornamelijk warmte geeft. Het is mogelijk om verschillende lampen met elkaar te combineren en je kunt ze ook apart schakelen. Een expert kan je hierover nader informeren en je voorzien van een advies op maat.

 

Lichttherapie

Een infraroodcabine is een ruimte waar je heerlijk kunt ontspannen, ook in het najaar en de winter wanneer het buiten donker en koud is. Voor mensen die last hebben van winterdepressies kan lichttherapie soms uitkomst bieden. In de sauna kunnen hiervoor speciale lampen gemonteerd worden zodat je tijdens het saunabezoek toch voldoende licht krijgt. Je kunt de hoeveelheid licht en de kleur van het licht meestal met een afstandsbediening regelen. Gaat je interesse hiernaar uit, verdiep je dan goed in het type lamp want niet van alle lampen is klinisch bewezen dat ze ook daadwerkelijk effect hebben. Soms ben je beter uit met een goede daglichtlamp in plaats van een therapie met verschillende kleuren.

 

infraroodcabine kopen advies

 

Combinatie van Finse sauna & infraroodsauna

Kun je niet goed kiezen tussen een infraroodsauna of een klassieke Finse sauna? Informeer dan eens naar een combisauna. Dit is een infraroodsauna waarin ook een saunakachel is geplaatst. Je hebt dan het beste van beide werelden en kunt zelf kiezen op welke manier je wilt gaan ontspannen. Een combisauna is ook ideaal voor partners met verschillende saunavoorkeur. Houd er wel rekening mee dat je voor de grotere combisauna’s een extra stroomaansluiting of krachtstroom nodig hebt. De prijs en het energieverbruik van een combisauna ligt ook hoger dan dat van een infraroodcabine.

 

Elektriciteitsverbruik

Het voordeel van een infraroodcabine ten opzicht van een Finse sauna, is dat deze gewoon op 220 volt kan worden aangesloten. Je hebt dus geen aparte krachtstroom nodig. Het verbruik van een gemiddelde tweepersoons sauna met zes regelbare stralers bedraagt gemiddeld 2100 tot 2500 watt. Dat is vergelijkbaar met het vermogen van een haardroger. De sauna warmt snel op en na gebruik kan hij direct uitgezet worden waardoor het elektriciteitsverbruik meevalt, zeker in vergelijk tot een Finse sauna.

 

Enkelwand, dubbelwandig en wattage

Bij het kopen van een infraroodcabine doe je er goed aan om na te vragen wat de opwarmtijd van de cabine is en of de sauna aan de onderzijde (bij de voeten) ook voldoende warm is. Zeker bij sauna’s die aan de voorzijde volledig zijn voorzien van glas is dit belangrijk omdat er veel warmte via het glas verloren gaat. Normaal gesproken moet een infraroodcabine met lange-golf stralers na twintig tot 25 minuten op voldoende hoge temperatuur kunnen zijn (55 tot 60 graden). Hiervoor is het wel nodig dat de sauna over voldoende capaciteit beschikt (wattage) en dat er niet te veel warmteverlies plaatsvind via de wanden van de sauna. Zeker in koude omgevingen is een dubbelwandige (en geïsoleerde) sauna aan te raden.

 

Welke opties kiezen?

De meeste sauna’s worden standaard voorzien van een radio-cd speler zoals je die ook wel ziet in auto’s. De speakers zijn in het plafond geïntegreerd. Het is ook mogelijk om je MP3 speler (of ander apparaat) aan te sluiten op het bedieningspaneel van de sauna. Zo kun je ook in de sauna naar je favoriete muziek luisteren. Ook lichttherapie behoort tot de mogelijkheden. De vloer van de sauna kan tegen meerprijs voorzien worden van een elektrische vloerverwarming waardoor je verzekerd bent van warme voeten en een snelle opwarming van de sauna.

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Wil je een jacuzzi, sauna, infraroodcabine, ... plaatsen? Kies dan voor een gespecialiseerd installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 wellness experten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs